Dagelijkse maaltijden en boodschappenv

De meeste Zweden ontbijten licht: yoghurt met muesli, licht verteerbare filmjölk (zit tussen yoghurt en karnemelk in), of een macka (boterham) met kaas of jam.
Koffie of thee en soms ook juice vergezellen het geheel.
Brood wordt verder door de Zweden eigenlijk weinig gegeten, behalve als tussendoortje of bij het warme eten in plaats van knäckebröd. Er zijn verschillende soorten brood te krijgen, zoals limpor (hele broden in allerlei soorten, donker, licht etc.) en formfranska (wit brood voornamelijk bedoeld om te toasten of als basis voor een smörgastårta) . Ook hebben ze plat gebakken brood, zoals Hällakaka waar je sandwiches van kan maken. Of het nog plattere tunnbröd, dat gebruikt wordt om er een soort wraps mee te maken. Het overbekende knäckebröd wordt eigenlijk alleen gegeten bij de warme maaltijd of als tussendoortje. In plaats van knäckebröd worden er ook wel skorpor gegeten, dat zijn een soort broodschuitjes die getoast zijn. Deze zijn kant-en-klaar verkrijgbaar zoals onze beschuit, maar zijn veel voedzamer en steviger.

LUNCH
De lunch bestaat uit een warme maaltijd. Op scholen wordt die gratis aan de kinderen verstrekt. Veel werkende mensen gaan naar een lunchrestaurant of eten in hun bedrijfskantine. De lunch bestaat uit brood/knäckebröd, boter, een drankje, saladebuffet en de keuze tussen twee of drie warme gerechten. In de bedrijfskantine is de prijs voor de lunch laag, in het lunchrestaurant is de prijs ook maar tussen de 60 en 85 SEK. Ook zijn er veel mensen die restanten van thuis (van de avondmaaltijd bijvoorbeeld) meenemen en warm maken (matlåda). Maar dat is niet bij alle bedrijven mogelijk.

THEETIJD
Rond theetijd wordt meestal als tussendoortje (mellanmål) een macka (boterham) gemaakt of knäckebröd met kaas, honing of kaviaarcrème gegeten. Deze kaviaarcrème wordt kalles genoemd, naar het bekendste merk. Kaas is te koop in allerlei soorten en maten. De bekendste zijn wel de wat stevigere kaassoorten zoals hushållsost en de zachte kaassoorten, verkrijgbaar in tubes en in allerlei smaken, zoals champignon-, ham-, of garnaalsmaak.

AVONDMAALTIJD
De avondmaaltijd bestaat ook weer uit een warme maaltijd. Soms ook heel simpel, zeker als het hele gezin rond de lunchtijd al een goede maaltijd heeft genuttigd. Macaroni met kaas en worst is ook echt dat: gekookte macaroni, losse geraspte kaas en licht aangebakte falukorv (gerookte worst), die je op smaak af kan maken met ketchup. En natuurlijk knäckebröd of skorpor erbij.
Ook in de Zweedse keuken zijn pasta en rijst een welkome afwisseling van de aardappel. Sinds de komst van Lidl en Willy’s zijn er steeds meer verse groenten verkrijgbaar, en nu ook in de andere supermarkten zoals ICA en Coop.
In de dorpen zijn meestal geen slagerijen maar in de supermarkten is er is een goede keuze in vlees. Korv: worst, die verkrijgbaar is in verschillende soorten en maten, zoals falukorv of prinskorv (kleine gerookte worstjes) is erg populair. Behalve de soorten die ook hier bekend zijn, zoals karbonades en rollades, wordt er ook veel wild gegeten (al dan niet zelf geschoten), zoals rendier, hert en eland. Ook wordt er veel vis gegeten. Bijvoorbeeld zalm (relatief goedkoop en soms ook zelf gevangen) en haring (ingemaakt in allerlei smaken, zoals in het zuur of in mosterd-, room-, of dillesaus) of diepvriesmoten van kabeljauw of andere witvis.

KOFFIE
Waar in Nederland het toetje vaak duidelijk deel uitmaakt van de maaltijd is dat in Zweden niet gebruikelijk, behalve bij speciale gelegenheden. Dan wordt na de warme maaltijd koffie geschonken met meestal een keur aan koekjes en taart. Bij het kopen van koffie is het goed te letten op de verschillende soorten. Veel huishoudens gebruiken inmiddels de ook bij ons bekende koffieapparaten waar je bryggkaffe voor koopt. Maar ook wordt nog veel gebruik gemaakt van de oude manier, namelijk het koken van koffie in een speciaal soort ketel. Daarvoor wordt een grovere koffie gebruikt die kokkaffe (kookkoffie) heet.